Pensionsopsparing i UCIT ETF’ere ….

For at undgå risici i enkeltaktier, kan man med fordel investere i såkaldte Exchange Traded Funds (EFT), som er investeringsforeninger som handles på aktiemarkederne. De ETF’ere man må investere i for pensionsmidler skal være UCIT godkendte. UCIT ETF’ere er europæiske og overholder en række lovgivningsmæssige krav.

Specielt når der er tale om pension, og pensionsopsparing, giver det god mening at minimere omkostninger og reducere risiko.

ETF’ere er perfekte til formålet, da de består af kurve af hundrede eller tusindvis af aktier (lav risiko) – og har meget lave omkostninger. EU har et regelsæt der gør det umuligt for europæere at investere i de allerbilligste ETF’ere på markedet, som fx Vanguards og Charles Schwabs ETF’ere på børserne i USA. Det gælder imidlertid kun i skattebeskyttede pensionsopsparinger.

Heldigvis er det sådan, at selvom de billigste ETF’ere i verden har omkostninger i omegnen af 0,01 %, så har de billigste UCIT godkendte ETF’ere omkostninger i omegnen 0,1 %. Altså meget lave udgifter. Tidligere har danske investeringsforeninger været urimeligt dyre og med SparIndex som eneste seriøse mulighed for omkostningsbevidste investorer. Det ændrede sig imidlertid d. 26. juni 2014 da Nordnet introducerede Superfonden, en akkummulerende CAP C20 indexforening med ÅOP på 0,00 %; verdens billigste investeringsforening.

Som privatperson skal man være påpasselig med at investere i ETF’ere uden for pensionsdepot, da man i Danmark, formentligt for at beskytte den danske banksektor, har en assymmetrisk beskatning af udenlandske investeringsforeninger i forhold til danske investeringsforeninger. Gevinster af udenlandske ETF’ere beskattes meget hårdt og tab kan kun fratrækkes med en lav sats. I pensionsdepoter beskattes alt dog på samme måde.
Inden man begynder at købe ETF’ere, bør man holde sig den globale fordelinger af aktier for øje.

Aktier Verden

Aktier Verden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derudover skal man overveje, at nogle banker lader sig betale dyrt for at opbevare udenlandske værdipapirer. Her et udsnit:

Danske Bank: Årligt – 1 % af kursværdien af værdipapirer i Europa og USA, dog minimum 300,-  og max 700,- (hvem har depot hos dem?) (12/4-14)
Nordea: Årligt – 0,2 % af kursværdien af alt (12/4-14)
Nordnet: Gratis (og det er endda billigt at købe) (12/4-14)
Saxo Bank: Minimum fem handler om året – ellers pålægges gebyr (så går meningen tabt) (12/4-14)

Anbefalede ETF’ere

UCIT ETF TICKER TER/ÅOP Note
DEKA MSCI USA XET:EL4Z 0,30 % VUSA>EL4Z$
Superfonden Nordnet 0,00 % Også i Sverige
iShares Euro STOXX600 XET:EXSA 0,20 % 600 aktier
iShares MSCI World XET:EUNL+,* 0,20 % Kun 1700 aktier
Vanguard Emerging LON:VFEM*,# 0,29 % 0,50 % stempel
Vanguard S&P LON:VUSA*,# 0,09 % 0,50 % stempel
Vanguard Japan LON:VJPN*,# 0,19 % 0,50 % stempel

+ Man kan overveje om man overhovedet behøver andre aktie ETF’er end denne.
* Rebalancering bør kun laves med fx obligationer samt eventuelt olie/guld hvis man også har få procent af det i sin portefølje.
# Kun anvendelig hvis man supplerer med en ETF uden stempelafgift og med lave omkostninger, der så bruges ved rebalancering.
$ EL4Z bør kun anvendes til rebalancering, VUSA bør udgøre hovedparten.

Andre ETF’ere

UCIT ETF TICKER TER/ÅOP Note
iShares Euro STOXX50 XET:EXW1 0,16 % Kun 50 aktier
iShares MSCI NordAmerika XET:IQQN 0,40 % Ej billigst
DEKA MSCI Japan XET:EL44 0,50 %
DEKA MSCI Emerging XET:EL40 0,65 %
Vang. Dev. Europe LON:VEUR 0,15 % 0,50 % stempel
Vang. Dev. Asia Pac. ex JPN LON:VAPX 0,22 % 0,50 % stempel

Kommentarer:

Hvis du kender en billig UCIT ETF du mener bør være på denne side må du endelige skrive, evt. pr. e-mail hvis du foretrækker det. Andre typer af kommentarer er også velkomne.

Links:

Vanguard.co.uk oversigt
Deka Fondene fra Tyskland
ETF Sverige – god oversigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− three = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>